en Cintura

Description

EN CINTURA

Part de la meva feina consisteix en crear i donar tallers en diferents centres, fundacions i escoles d’art (privades o públiques) els més exitossos per dir-ho així , són els que estan vinculats “el hacer”, és a dir tot allò que es crea amb les mans, la costura, el patronatge, el reciclat tèxtil …

La major part de les vegades necessitem prendre una sèrie de mesures per realitzar transformacions o patrons, gairebé sempre per no dir sempre, la majoria de les persones que formen el taller no saben on tenen exactament la cintura, això genera una sèrie de debats, sobre on està realment, això em fa pensar que les exigències de la moda ens continuen dient on la tenim. Actualment solem col·locar les peces de la part inferior (faldilles, pantalons…) al malic o molt per sobre de la pròpia cintura, depenent de la tendència que imperi aquella temporada, així que no estem molt allunyades d’aquelles altres dones que per moda i bellesa usaven incòmodes i molestes cotilles.

Aquesta reflexió va fer que comencés a plantejarme el treballar a partir de la cintura amb una mirada crítica cap al món de la moda, la majoria de les vegades, no fa que respectem i estimem al nostre cos, i ens trastornem intentant ser o imitar algú que no som. El meu treball mostra les distorsions que es produeixen al cos quan volem sotmetre’l al cànon de bellesa que impera en aquell moment.

Em va semblar un bon punt de partida però a mida que vaig començar a avançar amb la recerca de documentació teòrica i gràfica, vaig arribar a donar-me compte que la cintura parlava de moltes més coses.

Les dones la perdem constantment la majoria de les vegades pels propis cicles vitals als què estem sotmeses, menstruació, embarassos, menopausa… així que també aquest em semblava un bon argument.

“Meterlo en cintura? Em va fer pensar A què? o A qui? posaria en cintura. En un moment social en què a alguns se’ls ha fet massa ampla i tot val, hem perdut la mesura de les coses. També podia utilitzar la cintura amb sentit social i crític.

Resulta que la cintura també es pot entendre com ideal romàntic, en quant al cànon de bellesa femenina i justament de l’altre costat el fetitxista la dona com objecte sexual i de desig. I finalment la relació amb el nostre propi cos.

Així que la cintura se’m va escapar de les mans i vaig tenir la necessitat de crear a partir d’aquest projecte, un taller experimental en el qual el punt de partida fos la cintura i que les participants arribessin a les seves pròpies conclusions.

montse pérez

Type
Exposicións: Farinera del Clot 2012, Casa Elizalde 2012, Casa Sagnier 2013, Centre cívic Sagrada Familia 2014